دستیابی ایران به فن‌آوری پیشرفته تولید «پوشش جاذب رادار»
متخصصان ایرانی به فن‌آوری استراتژیک تولید پوشش‌های جاذب راداری دست یافتند که تنها در اختیار چند کشور پیشرفته بوده و با بهره‌گیری از آن امکان پنهان کردن هواپیماها، شناورها و سایر تجهیزات از رادارهای دشمن فراهم می‌شود.


در راستای تحقیقات این طرح و به منظور بررسی دقیق‌تر کارایی پوشش‌های جاذب ساخته شده، بزرگترین اتاق تست آنتن باند وسیع خاورمیانه در کشور در حال ساخت است.

پوشش فرکانسی این اتاق تست آنتن از فرکانس‌های UHF تا فرکانس‌های نظامی

(VHF-UHF-L BAND - S BAND - C BAND - X BAND- K BAND) را شامل می‌شود و قادر است تمامی نیازهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی کشور در زمینه تست آنتن باند وسیع را در ابعاد صنعتی برآورده کند.

عملیات طراحی اتاق آنتن شیلد باند وسیع با همکاری متخصصان دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیر در استان مرکزی در حال اجراست.

تست پترن و ارسال دیتا از طریق پورت GPIP و ترسیم گراف رایانه‌یی، تست RCS و ارسال دیتا از طریق پورت GPIP و ترسیم گراف، تست Return.Loss و ارسال دیتا از طریق پورت GPIP و ترسیم گراف، تست آنتن با طول موج‌های بالا و ابعاد بزرگ جهت فرستنده گیرنده‌های رادیو و تلویزیونی، تست آنتن در فرستنده گیرنده‌های بی‌سیم رله‌های ماکروویو و آنتن های موبایل BTS و تست رادارهای زمینی و رادارهای هواپیما و شناور در فرکانس‌های بالا و تست اکتی متر پرنده‌ها از جمله قابلیت‌های این اتاق آنتن باند وسیع می‌باشد.

در راستای اجرای طرح تولید پوشش‌های جاذب راداری و طراحی و ساخت اتاق آنتن باند وسیع به همت گروه صنعتی شیمیایی نگین رنگ پارسا و با همکاری دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، همایشی در این زمینه در روز سه‌شنبه (امروز) در دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد.

مهندس پیغمبری مدیر عامل گروه صنعتی شیمیایی نگین رنگ پارسا در این همایش با اعلام این که در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران نخستین کشور منطقه و جزو معدود کشورهای جهان است که فن آوری تولید پوشش جاذب امواج راداری را به صورت بومی در اختیاردارد، اظهار داشت: طی پیگیری‌های مربوط به حوزه پوشش جاذب امواج راداری متوجه شدیم که یکی از مشکلات عمده‌ای که ادامه فعالیت ما را با کندی و محدودیت روبرو می‌کند عدم وجود اتاق آنتن باند وسیع در ابعاد مورد نیاز جهت انجام مراحل تستهای نهایی و اجرایی محصول است.

وی تصریح کرد: از مجموعه دو یا سه اتاق انتن موجود در مراکز علمی و تحقیقاتی کشور با ابعاد محدود پاسخگوی نیازهای علمیاتی ما نخواهد بود، از سوی دیگر فن آوری طراحی اتاق آنتن در اختیار کشورهایی قرار داشت که امکان خرید تجهیزات مورد نیاز مجموعه از آنها بنا به محدودیت شدید اعمال شده علیه توسعه فن آوری در جمهوری اسلامی ایران ناممکن و یا بسیار مشکل بود. از سوی دیگر وجود اتاق آنتن مناسب می‌توانست جوابگوی نیازهای بسیاری از صنایع دیگر ما نیز باشد.



مهندس پیغمبری اضافه کرد: طراحی اتاق آنتن در ابعاد مورد نیاز را در داخل کشور و با استفاده از توان علمی و تخصصی موجود در ایران بر عهده این مجموعه قرار گرفت و پس از مذاکره با دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی فاز دشوار و راهبردی طراحی بزرگترین اتاق آنتن باند وسیع کشور که از حیث ابعاد کاربردی در خاورمیانه نیز حائز رتبه مناسبی است آغاز شد و به دنبال تکمیل عملیات طراحی در حال حاضر این مجموعه با ظرفیتی بی نظیر در کشور در استان مرکزی در دست احداث است.

وی تاکید کرد: تکمیل عملیات اجرایی اتاق آنتن ما را قادر خواهد کرد علاوه بر عملیاتی کردن طرح پوششهای جاذب رادارای با سرعت و کیفیت مناسب و پاسخگویی به نیازهای موجود در این زمینه که امکان جایگزینی آنها از منابع خارجی هم وجود نداشت بتوانیم نیازهای علمی و تخصصی و تحقیقاتی نهادها و مجامع علمی و دانشگاهی داخلی و نیازهای منطقه‌ای را در این زمینه پاسخگو باشیم.

یکی از اصلی‌ترین وسیله رصد دشمن در حوزه وسیع استفاده از تابش و بازتابش امواج رادیویی است و پنهان ماندن از دید راداری دشمن یکی از اصلی‌ترین و کارآمدترین فن آوری‌ها در این زمینه است.

استفاده از پوششهای جاذب امواج راداری یکی از مهمترین تکنیکهای به کار گرفته شده بدین منظور است. این فن‌آوری نوین در دهه 1990 میلادی شکل عملیاتی و اجرایی به خود گرفت. در این روش با استفاده همزمان از چند لایه پوشش با سطوح عملکرد متفاوت سعی می‌شود علاوه بر استفاده از روش تغییر شکل ظاهری و کاهش RCS از این طریق میزان بازتابش امواج رادیویی و نیز میزان انعکاس حرارتی در شعاع تعریف شده عملیاتی به حداقل ممکن کاهش یابد.

این تکنولوژی به صورت اجرایی در هواپیماها به کار گرفته شده و عملکرد آن مناسب ارزیابی شده است.