آغاز روند تحویل سامانه موشکی اس300 از سوی روسیه به ایران
خبرگزاری رسمی «ریانووستی» روز جمعه به نقل از منابع خبری در روسیه اعلام کرد که مسکو اجرای قرارداد تحویل پدافند موشکی S-300 به جمهوری اسلامی ایران را آغاز کرده است.

به گزارش خبرنگار شهاب‌نیوز؛ خبرگزاری «نووستی» روسیه به نقل از روزنامه «گازیتا رو» چاپ مسکو و بر اساس اظهارات «منابع آگاه نظامی» اعلام کرد اقدامات اولیه مربوط به تحویل پدافند موشکی S-300 به ایران آغاز شده است.

سیستم اس-300 یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های ضد هوایی در جهان محسوب می‌شود که قادر به ردیابی همزمان 100 هدف در آسمان و هدف گرفتن هواپیماها و موشک‌ها در شعاع بهینه 120 کیلومتری (شعاع اسمی 150 کیلومتری) است. با آن که ارتش‌های اسرائیل، آمریکا و روسیه پدافندهای پیشرفته‌تری از S-300 (نظیر S-400 یا سیستم‌های مشابه غربی) را در اختیار دارند، اما قابلیت‌ها و توان همین سیستم نیز به حدی بالاست که توان پدافندی ایران در مقابل حملات احتمالی مخصوصاً تعرض به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی را به میران قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.

قرارداد خرید پدافند موشکی S-300 از روسیه یکی از یادگارهای مهم دولت محمد خاتمی در ابعاد نظامی است که به دلیل تشدید مناقشه اتمی ایران و فشارهای سنگین آمریکا و اسرائیل بر کرملین، تاکنون به اجرا گذاشته نشده است. اسرائیل یکی از مهم‌ترین مخالفان تحویل این سیستم پدافند به جمهوری اسلامی است چرا که می‌تواند مانعی مهم در مقابل هرگونه تعرض احتمالی نیروی هوایی رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته‌ای ایران به شمار آید.

با توجه به حساسیت‌های شدید بین‌المللی؛ مقامات روسیه تاکنون هرگونه خبر رسانه‌های خارجی درباره تحویل سیستم S-300 به ایران را فوراً و با قاطعیت تکذیب می‌کردند. این حساسیت به حدی بود که چندی قبل پس از اظهارنظر وزیر دفاع ایران درباره آمادگی مسکو برای تحویل سیستم موشکی S-300 به تهران، وزارت دفاع روسیه بلافاصله واکنش نشان داد و اظهارات وی را تکذیب کرد. آندری نسترنکو سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به اظهارات سردار نجار گفت: «ما مکررا در بالاترین سطوح سیاسی گفته‌ایم که قصد تحویل این نوع سلاح‌ها را به کشورها در مناطق بی‌ثبات نداریم. این کار نه با منافع سیاسی کشور ما سازگار است و نه با هدف حفظ ثبات در این مناطق جهان». با توجه به این پیشینه در صورتی که خبر رسانه‌های روسیه در زمینه آغاز تحویل سیستم S-300 به ایران درست باشد، بایستی این موضوع را تحولی بسیار مهم در عرصه بین‌المللی ارزیابی کرد. هر چند که این احتمال جدی وجود دارد انتشار خبر مزبور، نوعی هشدار دیپلماتیک از سوی کرملین به واشینگتن یا حداقل نوعی آزمایش برای بررسی واکنش‌های بین‌المللی باشد.

روسیه دو سال قبل، 29 سیستم پدافند هوایی «تور ـ ام یک» به ارزش تقریبی 700 میلیون دلار را در ایران نصب کرده بود که باعث افزایش توان دفاعی کشورمان در مقابل حملات هوایی احتمالی شد.

برخی کارشناسان خارجی ادعا می‌کنند با توجه به این که سیستم پدافند S-300 توانایی حمله احتمالی رژیم اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران را کاهش می‌دهد؛ رژیم صهیونیستی ممکن است به محض آغاز نصب این سیستم در ایران دست به اقداماتی بزند. در مقابل؛ برخی دیگر از کارشناسان معتقدند روسیه نهایتاً بدون جلب نظر آمریکا و اسرائیل، سیستم S-300 را در ایران نصب نمی‌کند و انتشار اخباری از این دست، نوعی هشدار به واشینگتن است تا بداند عضویت گرجستان در ناتو چه تبعاتی دارد.